Top

Nieuw boek citymarketing: “De Aantrekkelijke Stad” van Gerard Marlet

januari 25, 2010 door  

De aantrekkelijke stad

Steden in de Randstad doen het al jaren beter dan steden in de periferie van het land. Met de Noordvleugel van die Randstad gaat het beter dan met de Zuidvleugel. En in de grensregio’s doen Groningen en Maastricht het veel beter dan steden als Emmen en Heerlen. De vraag is hoe dat komt. Die vraag wordt in dit boek beantwoord. Het onderzoek naar de aantrekkelijke stad combineert inzichten uit de stedelijke economie (urban economics) met inzichten uit de geografische economie (New Economic Geography). Dat maakt het mogelijk om met één empirische analyse zowel het belang van de kenmerken van de stad zelf, als dat van de geografische ligging van die stad aan te tonen.

Doet die ligging er nog toe? Of gaat het vooral om stadsspecifieke factoren zoals historie, esthetiek, cultuur, horeca en veiligheid? Wie zijn er bepalend voor het economische succes van een stad: mensen of bedrijven? Volgt wonen werken, of werken wonen? En wat betekent dat voor het naderende spook van de bevolkingskrimp? Behalve verklaringen voor de verschillen in aantrekkingskracht tussen Nederlandse steden, biedt dit boek aanknopingspunten om die aantrekkingskracht met stedelijk beleid te vergroten. Daarbij worden politiek gevoelige thema’s niet uit de weg gegaan.

Gerard Marlet (Driebergen-Rijsenburg, 1970) wilde aanvankelijk slager worden, maar studeerde uiteindelijk geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Na zijn studie werkte hij vele jaren bij NYFER. Sinds 2003 richt hij zich bij Atlas voor Gemeenten, de Utrecht School of Economics en de Rijksuniversiteit Groningen op ruimtelijk economisch onderzoek naar de ontwikkeling van wijken, steden en regio’s in Nederland.

U kunt dit boek nu voor € 39,95 euro per boek (exclusief BTW) in de webshop van VOC Uitgevers bestellen. Kijk op http://www.voc-uitgevers.nl/shop_artikel.asp?ac=5000.

Reacties

2 Responses to “Nieuw boek citymarketing: “De Aantrekkelijke Stad” van Gerard Marlet”

 1. Nick Visser on februari 1st, 2010 17:00

  beste redactie,
  zelf wilde ik dit boek kopen,
  echter staat er hier op de site dat hij € 16,50 kost.
  Alleen wanneer ik op de site komt staat dat het boek € 39,95 kost.
  groeten
  Nick

 2. Jean-Pierre Komans on februari 1st, 2010 19:23

  We zijn benaderd door de VOC Uitgevers. Het bedrag is inderdaad niet 16,50, maar 39,95.

Bottom