Top

Gerard Marlet heeft Cultuurkaart van Nederland gelanceerd #citymarketing #regiomarketing

januari 13, 2012 door  

Cultuurkaart

Amsterdam is de culturele hoofdstad van Nederland. Daarna zijn de omvang en diversiteit van het culturele aanbod het grootst in Groningen en Utrecht. Dat blijkt uit de nieuwe cultuurkaart van Nederland, die is ontwikkeld door de onderzoekers van Atlas voor gemeenten, en die gisteren tijdens Eurosonic Noorderslag door econoom Gerard Marlet werd gepresenteerd.

De cultuurkaart toont een nieuw ontwikkelde index voor de omvang en diversiteit van het culturele aanbod in Nederlandse steden. Die cultuurindex is een gewogen combinatie van zestien indicatoren voor het culturele aanbod in een stad op het gebied van podiumkunsten, beeldende kunst, erfgoed, letteren en film. De indicatoren in de index zijn gewogen op basis van de maatschappelijke waarde die een bepaalde culturele sector vertegenwoordigt. De index geeft zo niet alleen een totaalbeeld van de omvang en de diversiteit van het culturele aanbod in een stad, en een verklaring voor de aantrekkingskracht en economische vitaliteit van steden, maar laat ook zien welke steden het meeste bijdragen aan de totale maatschappelijke waarde van cultuur in Nederland.

Van die cultuurindex is een ranglijst gemaakt voor de 50 grootste gemeenten van Nederland. Op die ranglijst staat Amsterdam eerste, Groningen tweede en Utrecht derde. Utrecht is daarmee de eerste stad op de ranglijst die kandidaat is voor het predicaat Culturele Hoofdstad in 2018. Van de overige kandidaten staat Leeuwarden 5de, Maastricht 8ste, Den Haag 10de, Eindhoven 18de en Almere 49ste. Spijkenisse staat van de 50 grootste gemeenten van Nederland laatste op de cultuurranglijst.

Met de nieuwe cultuurkaart van Nederland is het mogelijk om de omvang en diversiteit van het culturele aanbod in een stad te vergelijken met andere steden. Bovendien kan met de cultuurkaart de impact van de bezuinigingen op het culturele aanbod per stad en regio worden gevolgd, inclusief het maatschappelijke verlies dat daarmee gepaard gaat. Op basis van de gegevens in de cultuurkaart is voor de stad Amsterdam al uitgerekend dat de voorgenomen bezuinigingen – indien door de podia en gezelschappen geen alternatieve middelen worden gevonden – in de stad leidt tot een afname van het jaarlijks aantal uitvoeringen in de podiumkunsten met twintig procent, en een jaarlijks welvaartsverlies van € 50 miljoen. Dat verlies is groter dan de besparing op de subsidies aan de podiumkunsten.

Index voor de omvang en diversiteit van het culturele aanbod in de stad. Ranglijst van de 50 grootste gemeenten van Nederland:
1 Amsterdam
2 Groningen
3 Utrecht
4 Leiden
5 Leeuwarden
6 ‘s-Hertogenbosch
7 Nijmegen
8 Maastricht
9 Haarlem
10 Den Haag
11 Arnhem
12 Gouda
13 Heerlen
14 Zwolle
15 Delft
16 Alkmaar
17 Eindhoven
18 Deventer
19 Rotterdam
20 Tilburg
21 Enschede
22 Amersfoort
23 Dordrecht
24 Breda
25 Sittard-Geleen
26 Venlo
27 Hoorn
28 Hilversum
29 Amstelveen
30 Apeldoorn
31 Bergen op Zoom
32 Ede
33 Oss
34 Hengelo (O.)
35 Purmerend
36 Alphen aan den Rijn
37 Velsen
38 Emmen
39 Zaanstad
40 Leidschendam-Voorburg
41 Zoetermeer
42 Roosendaal
43 Haarlemmermeer
44 Helmond
45 Almelo
46 Schiedam
47 Lelystad
48 Vlaardingen
49 Almere
50 Spijkenisse

Bron: Atlas voor gemeenten, 12 januari 2012

Reacties

Bottom