Top

Bijzondere archeologische vondsten opnieuw te zien in Groningen

januari 8, 2013 door  

JHZ-SCHATKAART 7263

Van 9 januari tot en met 6 februari 2013 zijn archeologische vondsten van de gemeente Groningen te zien op wel heel bijzondere plekken. Dit keer niet in musea, maar in winkels en horecagelegenheden in het oostelijke deel van de binnenstad van Groningen. Geëxposeerde items zijn onder andere schoenen, kleding, muziekinstrumenten, huishoudelijke gebruiksvoorwerpen en speelgoed. De vondsten komen uit verschillende tijdperken, variërend van de achtste tot de negentiende eeuw. Het meest in het oog springende geëxposeerde object is een stoel uit de elfde eeuw. De expositie wordt op woensdag 9 januari feestelijk geopend.

Tentoonstelling bij ondernemers
Al tientallen jaren vinden stadsarcheologen bijzondere vondsten op bouwplaatsen in en om de stad Groningen. Deze vondsten liggen meestal in de gemeentelijke depots. In het kader van het programma ‘Groningen vernieuwt’ worden deze tentoongesteld bij 21 ondernemers in de binnenstad oost. Iedereen kan de vondsten gratis bekijken. Als het ware in de winkels waar ze eeuwen geleden ook werden aangeboden. Bijvoorbeeld kleding accessoires uit de achttiende eeuw in kledingwinkels; speelgoed uit de achttiende eeuw in een speelgoed winkel en een 400 jaar oud wagenwiel in een fietsenzaak.

Gratis ‘schatkaart’
De tentoonstelling is te bekijken via een route langs deelnemende binnenstadsondernemers. De ‘schatkaart’ met de route is gratis af te halen bij het VVV kantoor en het Informatiecentrum op de Grote Markt, bij deelnemende ondernemers, of te downloaden van de website www.groningenvernieuwt.nl. De route gaat langs de Poelestraat, de Nieuweweg en de Sint Jansstraat.

Groningen vernieuwt
Onder de noemer ‘Groningen vernieuwt’ werkt Groningen aan een aantrekkelijke binnenstad. Tot 2017 staat er veel te gebeuren: o.a. de bouw van het Groninger Forum en de reconstructie van de Oostwand. Marketing Groningen, Groningen City Club en Gemeente Groningen willen dat een bezoek aan de binnenstad tijdens de bouwperiode aangenaam blijft en ontwikkelen daarom een gastvrijheidsprogramma. Voor de expositie ‘De Verborgen Schatten van Groningen’ werken deze drie partijen samen met studenten van de Hanzehogeschool Groningen. Het idee voor deze expositie komt van de winkeliers uit de Poelestraat.

Voor meer informatie over ‘De Verborgen Schatten van Groningen’, zie www.facebook.com/verborgenschatten2013

Reacties

Bottom