Top

Bijzondere archeologische vondsten opnieuw te zien in binnenstad Groningen

januari 14, 2014 door  

JHZ-SCHATKAART 7250
Van 16 januari t/m 13 februari 2014 zijn archeologische vondsten van de gemeente Groningen opnieuw te zien op wel heel bijzondere plekken. Niet in musea, maar in winkels en horecagelegenheden in het oostelijke deel van de binnenstad van Groningen. Geëxposeerde items zijn onder andere schoenen, kleding, muziekinstrumenten, huishoudelijke gebruiksvoorwerpen en speelgoed. De vondsten komen uit verschillende tijdperken, variërend van 1100 jaar v. Chr. tot de negentiende eeuw. De oudste geëxposeerde objecten zijn een dolk en vuursteen uit de late bronstijd (1100 – 800 v. Chr.). De expositie wordt op donderdag 16 januari om 16.00 uur feestelijk geopend in het VVV-kantoor op de Grote Markt.

Al tientallen jaren vinden stadsarcheologen bijzondere vondsten op bouwplaatsen in en om de stad Groningen. En met de komst van het Groninger Forum is er een goede vindplek voor opmerkelijke vondsten bijgekomen. Deze vondsten liggen meestal in de gemeentelijke depots. In het kader van het programma ‘Groningen Vernieuwt’ worden deze tentoongesteld bij zestien ondernemers in de binnenstad oost. De tentoonstelling is voor iedereen toegankelijk en gratis. De vondsten die worden tentoongesteld hebben verbinding met de winkel waarin ze worden gepresenteerd. Bijvoorbeeld een koperen fluitje uit de 17e eeuw in een muziekwinkel; een kinderschoen of mantelspelden uit de 16e eeuw in een kledingwinkel en een eikenhouten wagentje uit de 17e eeuw in een fietsenzaak.

Gratis schatkaart
De tentoonstelling is te bekijken via een route langs deelnemende binnenstadsondernemers. De ‘schatkaart’ met de route is gratis af te halen bij het VVV kantoor en het Informatiecentrum op de Grote Markt, bij deelnemende ondernemers, of te downloaden van de website www.groningenvernieuwt.nl. De route gaat langs de Poelestraat, de Nieuweweg en de Sint Jansstraat.

Groningen Vernieuwt
Onder de noemer ‘Groningen Vernieuwt’ werkt Groningen aan een aantrekkelijke binnenstad. Tot 2017 staat er veel te gebeuren: o.a. de bouw van het Groninger Forum en de reconstructie van de Oostwand. Marketing Groningen, Groningen City Club en Gemeente Groningen willen dat een bezoek aan de binnenstad tijdens de bouwperiode aangenaam blijft en ontwikkelen daarom een gastvrijheidsprogramma. Voor de expositie ‘De Verborgen Schatten van Groningen’ werken deze drie partijen samen met studenten van de Hanzehogeschool Groningen. Het idee voor deze expositie komt van de winkeliers uit de Poelestraat.

Voor meer informatie over ‘De Verborgen Schatten van Groningen’, zie www.facebook.com/verborgenschatten.

Reacties

Bottom