Financieel

De WA verzekering geldt als de goedkoopste motorverzekering

Wanneer je met de motor de openbare weg op gaat, dan dien je altijd een verzekering afgesloten te hebben. Heb je dat niet en wordt je staande gehouden of gecontroleerd door de politie, dan wacht je een fikse boete. Het is toch al niet verstandig om zonder verzekering met de motor op pad te gaan. Raak je betrokken bij een ongeval door jouw schuld en is er sprake van schade, dan kunnen de financiële gevolgen niet te overzien zijn. En dan denken we nog maar niet aan mensen die eventueel gewond raken. Zaak dus om nooit onverzekerd de weg op te gaan, iets dat verplicht is voor de motor en de auto.

Kies je de goedkoopste motorverzekering off betaal je wat meer?

Net als bij de auto het geval is, heb je wat betreft de motorverzekering afsluiten wat te kiezen. Ook voor de motor zijn drie varianten beschikbaar. De goedkoopste motorverzekering is de wettelijk verplichte verzekering, ook wel bekend als de WA verzekering. Met deze verzekering is alleen de schade die jij veroorzaakt aan de tegenpartij gedekt. De schade aan jouw eigen motor en aan je eigen spullen worden dan dus niet vergoed. Doorgaans nemen mensen met een oudere motor van tenminste tien jaar een WA verzekering. Bedenk wel dat de goedkoopste motorverzekering niet altijd de beste verzekering is.

All risk verzekering: nu is ook de schade aan de eigen motor gedekt

De iets uitgebreidere verzekering is de WA Beperkt Casco verzekering. Nog steeds is de schade aan de eigen motor niet vergoed, maar alleen de schade aan de tegenpartij. Wel ben je nu ook verzekerd voor diefstal en inbraak, de schade die is ontstaan als een poging tot inbraak gedaan is en de schade als gevolg van joyriding. De meest uitgebreide dekking is de all risk verzekering, ook wel Casco verzekering genoemd. In feite geldt dezelfde dekking zoals die geldt voor de WA Beperkt Casco, alleen is nu ook de schade aan jouw eigen motor gedekt. Het moge duidelijk zijn dat dit ook meteen de duurste verzekering is. Het verschil met de goedkoopste motorverzekering kan heel groot zijn.

Hoogte van de premie is maatwerk

De hoogte van de premie is maatwerk. Behalve de dekking van de verzekering spelen ook het aantal schadevrije jaren mee, jouw leeftijd en ook hoeveel kilometers jaarbasis je rijdt op de motor. Het kan dus zijn dat je dezelfde dekking kiest als de buurman, maar je toch veel meer of minder betaalt.

 

Laat een antwoord achter