Algemeen

Waarom afval scheiden?

Tegenwoordig zijn steeds meer mensen bezig met het scheiden van afval. Niet gek, het wordt ontzettend gestimuleerd vanuit een hoop gemeentes. Er zijn veel afvalbakken voor plastic, waardoor het makkelijker wordt om dit gescheiden in te zamelen. Dat dit zo is, is heel goed nieuws maar wanneer je weet wat het je brengt en waarvoor je het eigenlijk doet, wordt het nog een stuk makkelijker. Hier kort uitgelegd waarom het afval scheiden nu zo belangrijk is!

Beter voor het milieu

Ten eerste is het ontzettend goed voor het milieu. Relatief is het een enorme voorruitgang. Eerst werd al het afval gewoon samen verzameld en werden enkel de meest giftige stoffen uit het afval gescheiden. Nu ligt dat heel anders. Het klimaat wordt steeds belangrijker en dat betekent dat men opzoek is naar manieren om het milieu een handje te helpen. Door het scheiden van het afval wordt er een hoop gerecycled. Dit betekent dat het materiaal een nieuw leven krijgt en niet verbrand wordt, zoals eerder. Voor stoffen zoals plastic is dit een stuk beter. Grote hoeveelheden plastic die verbrand worden zijn ontzettend schadelijk voor het milieu.

Goed voor de portemonnee

Dus je doet niet alleen iets goed wat betreft het milieu, maar je merkt zelf ook het verschil. Het afval scheiden wordt gestimuleerd door een hoop dingen gratis te maken. Een voorbeeld is dat plastic weggooien gratis is, en je voor restafval geld betaalt. Dus wanneer je alles samen bij het afval gooit, heb je aan het einde van het jaar een hogere rekening. Wanneer je afval scheidt, is dit een stuk minder omdat de hoeveelheid restafval veel lager ligt. Denk aan blikken, pakken melk, etc. Deze nemen een hoop ruimte in beslag in een vuilniszak. Als je je voorstelt hoeveel dat scheelt op lange termijn, snap je waarom het ook een positieve werking heeft op je portemonnee.

Hoe maak je de verandering

De mens is helaas niet al te goed in het doorzetten van drastische veranderingen. Er moeten een hoop middelen zijn om die verandering soepeler te laten verlopen voor ons om het echt te willen. Als bedrijf kun je nu bijvoorbeeld heel makkelijk een afvalbak huren die geschikt is voor het afval dat je inzamelt. Een ander is, net al genoemd, de mogelijkheid om te scheiden en de container die om de hoek van de straat al te vinden is zodat je bijna geen verschil merkt, maar wel een groot verschil maakt.

Laat een antwoord achter